Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
  • Bhutan
  • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
    Coto Doñana, Algarve
  • Bhutan, zwartnekkraanvogels
  • Japan, Steller's zeearend
  • India, tijger
  • Japan, Japanse kraanvogel
  • Schotland, Papegaaiduiker
  • Waar niet? zeearend
  • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
  • Bhutan, Groene kitta
  • Wit-Rusland, Witvleugelstern
  • Coto Doñana, flamingo

Verslag Donaudelta

boven-griek

Ervaringen op de reis van Blue Elephant naar de Donaudelta en de Dobroedsja in 2011

Terug naar de reisbeschrijving

18 juni van Schiphol naar Boekarest

Na een vlucht van twee-en-eenhalf uur komen we aan in Boekarest. De verzorging aan boord was goed.

bijeneter ©  Wim Smeets

bijeneter
© Wim Smeets

Om 17.50 uur landen wij in Boekarest, het is hier 30º C en onbewolkt. Ik laat bij het uitstappen mijn vogelboek (Lars Jonsson) per ongeluk in het toestel liggen en ben het daarna dus kwijt. Wij gaan met een bus vanaf het toestel naar de aankomsthal en paspoortcontrole. Om half zeven hebben wij onze bagage en we ontmoeten de Roemeense gids Daniël Petrescu, die ons naar Tulcea begeleidt. Na een korte pauze is iedereen aanwezig en kunnen wij naar de bus lopen. Het is een luxe touringcar die ons naar Tulcea (300 km.) zal brengen in bijna 5 uur. Ne even buiten Boekarest is er een autoweg die een kleine 60 km duurt, daarna drie- en tweebaans wegen, dwars door kleine dorpjes heen. De omgeving is vlak en bedekt met landbouwgewassen. Na twee uur houden wij pauze bij een tankstation waar wij ook Lei’s kunnen pinnen. Om kwart voor tien passeren wij de Donau, in grootte te vergelijken met de Waal in Nederland.

Tegen half twaalf zijn wij op de hotelboot en nemen wij onze intrek na een welkomstdrankje. De tweepersoonshutten zijn goed te doen. Om middernacht krijgen wij nog een warme maaltijd geserveerd en daarna in de kooien.

19 juni de delta in met prachtig weer met een overdaad aan vogels

roe-boot-rivier

© Wim Smeets

Om half vijf maken we met een paar mensen een wandeling in Maliuk om er wat rond te kijken. In dit dorp woont men in vervallen, typerende communistische flats en wat kleine arm aandoende huisjes.

Om zes uur gaan wij met de hele groep wandelen door Maliuk en daarna langs een verlaten en vervallen viskwekerij. Het is warm, want wij lopen bij 29º C in de zon. In het dorp Zwarte Roodstaart en Hop en boven ons een Grijskopspecht die zich na lang zoeken ook laat zien. Bij de viskwekerij Witoogeend, Purperreiger, Bruine Kiekendief en vele Koekoeken.

Tegen acht uur zijn wij terug op de boot en om half negen gaan wij lijsten. Bijna iedereen doet mee. Vandaag 71 soorten vogels. Om negen uur is het diner.

20 juni een prachtdag in de delta

© Wim Smeets

© Wim Smeets

Om vijf uur word ik wakker van een bootje dat tegen onze hotelboot aan botst vanwege het passeren van een motorboot. In mijn kamertje is het dan 25º C, buiten is het geheel bewolkt. Om half zeven vertrekken de fotografen onder leiding van Daniel in kleine bootjes, eentje zelfs in een drijvende fotoschuilhut. Om acht uur gaan wij aan boord, de lucht is helemaal dichtgetrokken en het regent. Ik zit vooraan en wordt kletsnat. Het is er nog fris bij ook met 16º C. Na een uur houdt de regen op en breekt de zon door. Wij komen op een groot meer dat helemaal bedekt is met Waternoot. Daarna op een groot open meer en groot aantal Geoorde Futen. Jammer genoeg toch nog wat te ver weg om mooi te fotograferen. Tussen een grote groep Witwangsternen zit één Witvleugelstern. Overal om ons heen zien en horen wij de Koekoek en zien wij Scharrelaars. De lucht is tegen de middag helemaal opengebroken en het is bijna onbewolkt. Daarna gaan wij om 13 uur terug naar onze hotelboot in Maliuk.  Tijdens de lunch varen wij met de hotelboot naar het oosten, naar Lebâda en meren om vier uur af aan een dode tak van de Donau.

roze pelikanen © Wim Smeets

roze pelikanen
© Wim Smeets

Om half vijf gaan wij weer in onze boot op pad, het is dan zonnig en 29º C. Wij varen naar het zuiden, via Canal Crisan naar het Jacob Meer. Hier zit een Reuzenzwartkopmeeuw, een Reuzenstern, veel Aalscholvers, een grote groep Roze Pelikanen en een aantal juveniele Baardmannetjes. Ik kan volop fotograferen, de omstandigheden zijn niet gemakkelijk vanwege het grote contrast in licht tussen de verschillende vogelsoorten. Daarna terug via Canal Crisan, dan links af via Canal Litcov en daarna naar het noorden terug naar onze hotelboot.

Wij zijn om kwart voor acht binnen, gaan om kwart over acht lijsten en ik deel mijn spullen van het Vogeljaar en Blue Elephant uit. Daarna vult iedereen een geschat aantal vogelsoorten voor het einde van deze reis in en gaan wij om kwart voor negen aan het diner. Later die avond blijkt mijn mobiele telefoon verbinding te hebben en kan ik naar Nederland bellen. In de loop van de reis heb ik af en toe verbinding en dan glashelder. Als ik naar buiten ga om de avond te aanschouwen wordt ik bijna opgegeten door de muggen, gauw weer naar binnen waar geen insecten zijn.

Wij hebben vandaag 84 soorten vogels gezien, waarvan 22 nieuwe soorten voor deze reis. Het totaal tot nu toe is 93 soorten.

21 juni Letea, waar de tijd stil is gaan staan

purperreiger © Wim Smeets

purperreiger
© Wim Smeets

Als ik om zes uur op sta is het prachtig weer buiten. Om acht uur gaan wij met de boot op pad, het is windstil en onbewolkt. Aan de andere kant van de rivier ligt een Europese Moerasschildpad en vliegt een IJsvogel rond. Wij varen via de Dundrea Veche (de oostelijke dode arm van de Donau) en dan via het Canal Magearu naar Letea. Onderweg vele IJsvogels links en rechts van onze boot, soms lekker dichtbij. Tegen elf uur (24º C) komen wij bij Letea aan en gaan daar aan land om er een wandeling te maken door het oudste plaatsje van de Donau Delta. Het leven lijkt hier stil te hebben gestaan.

Kwak © Wim Smeets

Kwak
© Wim Smeets

Om kwart over een gaan wij weer aan boord en starten met onze lunch terwijl wij direct met de boot vertrekken. Wij varen via het Canal Bogdaproste naar het Bogdaproste Meer. Hier fotografeer ik mooi een Kwak op een staak boven het water, er komt een Zeearend overvliegen. Daarna dwars over het Trei Iezere Meer waarop Laurentiu veel pelikanen had verwacht maar dat er verlaten bij ligt. Wij varen via het Canal Eracle naar Mila waar onze hotelboot ligt afgemeerd. Daar komen wij tegen half zes aan.Omdat het zo vroeg is gaan wij onder leiding van Laurentiu met vier mensen (de rest heeft geen belangstelling) in een klein bootje nog op stap om te fotograferen en de vogels vanuit een andere hoek te bekijken. Het licht is nu ook niet meer zo hard. Op het meer (tien minuten varen vanaf de hotelboot) een Kroeskoppelikaan, Pontische Meeuw, enkele Kwakken, vele Ralreigers en nog meer Witwangsterns die allen mee willen werken om op de foto te gaan.

Wij hebben vandaag 70 soorten vogels gezien, waarvan 7 nieuwe soorten voor deze reis. Het totaal tot nu toe is 100 soorten.

22 juni 2000 roze pelikanen

reuzenzwartkopmeeuw © Wim Smeets

reuzenzwartkopmeeuw
© Wim Smeets

Om acht uur varen wij in noordwestelijke richting naar het Canal Stippoc. Onderweg Roodhalsfuut, Dodaars en Zwarte Sterns voorbijvliegend. Om half tien gaan wij aan land, helemaal in het noorden, bij een verlaten viskwekerij. Hier rond de verlaten en vervallen gebouwen enkele Hoppen en op het schaarse water Roodhalsfuut, Fuut, Dodaars, Geoorde Fuut en Witoogeend. Even na elf uur gaan wij waar aan boord en varen verder in westelijke richting. Om een uur zijn wij weer voor onze lunch op onze hotelboot die intussen op het Canal Mila 36 ligt. In de verte op het Baclaneştii Mari Meer ligt een grote groep Roze Pelikanen. Laurentiu neemt onmiddellijk actie en zonder te lunchen gaan wij in drie bootjes met buitenboordmotor naar deze pelikanen toe. De groep fotografen is er in de ochtend bij geweest, toen was het licht nog zacht. Wij nemen alleen verrekijkers en camera’s mee. Wij varen te midden van ongeveer tweeduizend Roze Pelikanen, de lichtomstandigheden zijn erg moeilijk vanwege het tijdstip van de dag met daar-bij hard licht en het grote contrast van de bijna witte vogels met de omgeving. Wij zijn om kwart over drie bij het varende hotel dat al een eindje richting Tulsea is gevaren. Als wij aan boord zijn wordt het hotel onmiddellijk gesleept naar Tulcea waar wij om zeven uur aankomen.

Wij hebben vandaag 82 soorten vogels gezien, waarvan 5 nieuwe soorten voor deze reis. Het totaal tot nu toe is 105 soorten.

Na het diner geef ik aan al het personeel (hotelboot, sleepboot, rondvaartboot) een enveloppe met inhoud van ons allen en spreek ze kort toe en bedank ze namens ons allen op het achterdek. Tegen elf uur ga ik naar bed, het is lawaaierig buiten.

23 juni Dobroedsja

Om acht uur vertrekken wij vanuit de haven in een grote touringcar (voor 32 personen) en rijden naar het zuiden. Als wij net onderweg zijn blijkt de chauffeur nog te moeten tanken. Op 20 km van Tulcea stoppen wij om half negen bij een heuvel met daaromheen een steppegebiedje. Direct bij het uitstappen Arendbuizerd, Raaf, Tapuit, Veldleeuwerik en een grondeekhoorn een siesel. Wij maken hier een wandeling en het is bloedheet met 33º C, geen wind en geen schaduw. Hier ook Isabeltapuit, Kortteenleeuwerik en Duinpieper. Om tien uur gaan wij weer verder met de bus. Onderweg van de heuvel naar de grote weg naast de bus een Ransuil. Daarna via Babadag en Enisala naar Sălcioara naar een groot rietgebied waar wij om half twaalf gaan wandelen. Ondanks veel zoeken geen Veldrietzanger, sowieso hier weinig te zien omdat het gebied kortgeleden is drooggevallen.

Om kwart voor een gaan wij in de bus en stoppen kort daarna bij Bijeneters die hier broeden. Het fotograferen er van lukt mij niet, te kort de tijd. Daarna verder via Baia en Sinoe. Om twee uur zijn wij weer in een groot rietgebied bij Istria en gaan ook hier wandelen. Na veel gepruts met geluid wordt de Veldrietzanger wel gezien.

Om kwart voor drie (32º C) gaan wij op weg naar Vadu, waar wij aan de Zwarte Zee zullen gaan. Bij een plasje zitten enkele honderden paren Visdieven te broeden, daarnaast Tureluur en Bergeend en op en veld er naast broeden enkele tientallen Vorkstaartplevieren. Daarna rijden wij over een smal dijkje tot bijna aan het strand. Wij lopen verder in twintig minuten naar het strand van de Zwarte Zee. Onderweg vliegen er Dwergmeeuwen over. Aan het strand is weinig te beleven, weinig badgas-ten en geen vogels. Enkelen van ons gaan tot de enkels in de Zwarte Zee.

Tegen vijf uur drinken wij wat op een terrasje in Vadu en gaan dan op weg terug naar ons hotel waar wij tegen acht uur aankomen. Het hotel ziet er gezellig en vrolijk uit, het ligt aan een rustige kleine straat midden in de stad.

Wij hebben vandaag 77 soorten vogels gezien, waarvan 28 nieuwe soorten voor deze reis. Het totaal tot nu toe is 133 soorten.

24 juni roofvogels en rouwmees

Picnic © Wim Smeets

Picnic
© Wim Smeets

Om even voor acht uur gaan wij op weg in de grote bus, het is onbewolkt, windstil en 27º C. Wij rijden richting west ongeveer 80 km, richting Brăila en hebben een eerste stop bij Greci (= Griek, hier wonen veel Italianen). Bij de afslag Greci een Grauwe Klauwier en een Roodkopklauwier. Daarna een kilometers lang stoffig pad richting bergen (heuvels). Om kwart voor tien gaan wij wandelen in de brandende zon. Boven de heuvels vliegen Schreeuwarend, Slangenarend, Dwergarend en Arendbuizerd. Tijdens de wandeling is het 34º C, gelukkig lopen wij ook een gedeelte onder de bomen in de schaduw. Een tweetal Grielen vliegt op en laat zich mooi bekijken. Om half twaalf gaan wij verder met de bus, nu naar Măcin richting steengroeven, waar wij gaan wandelen in een vallei die in de volksmond “de oven” heet. De vallei doet zijn bijnaam eer aan. Om twaalf uur starten wij hier de wandeling. Langs ons pad loopt een klein stroompje waar veel vlinders (Kardinaalsmantel?) komen drinken, maar weinig vogels zijn te zien behalve enkele stippen van roofvogels in de lucht. Het is 34º C en de luchtvochtigheid is 10%..

Wij lunchen (Alex heeft een grote teek op zijn arm) bij de bus en gaan om twee uur verder met de bus. Wij rijden via Garvăn, Luncavita, Isaccea en Telita naar de Mănăstirea Celic-Dere. In de bus gezeten loopt er een hele grote teek over mijn hand. Om half vier starten wij de wandeling die voor een groot gedeelte door een bos gaat. Hier Rouwmees, Kleine Vliegenvanger, Middelste Bonte Specht, Boomklever, Glanskopmees. Bij het teruglopen ziet Niek een Draaihals, die bij zijn nest blijkt te zitten. Ik haal iedereen terug om deze soort te bekijken. Wij zien deze vogel met voer in zijn bek in zijn nest gaan en er ook weer uitkomen, nu met een balletje uitwerpselen in zijn bek.

Om zes uur gaan wij voor een kleine vijf minuten in de bus en daarna een helling oplopend tussen verspreid staande bomen door op zoek naar de Ortolaan, die wij nog vinden ook! Daarnaast trotseren wij de afschuwelijke geur van twee dode schapen. Om vijf voor zeven op weg naar ons hotel en onderweg zetten wij Alex af in Mineri, waar hij woont. Wij komen tegen half acht aan in ons hotel. Laurentiu voegt zich weer bij ons om mee te lijsten en te dineren.

Wij hebben vandaag 68 soorten vogels gezien, waarvan 25 nieuwe soorten voor deze reis. Het totaal tot nu toe is 158 soorten.

25 juni Zwarte Zee

Macinheuvels © Wim Smeets

Macinheuvels
© Wim Smeets

Wij rijden naar het zuidoosten via Malcoci, Beştepe en Mahmudia richting Zwarte Zee. Het weer knapt op en het is 22º C. Om half negen staan wij bij een hoge wand met nesten van Bijeneters, Huismussen, Scharrelaars en een Torenvalk. Het fotograferen is hier moeilijk. De Torenvalk heeft een jonge vogel te pakken gekregen, waarschijnlijk van een Steenuil. Tegen half tien gaan wij weer verder als het zachtjes begint te regenen. Wij stoppen om kwart voor tien aan de achterkant van de vijf heuvels, de lucht wordt steeds dreigender maar het blijft tot nu toe droog. Wij maken een korte wandeling, onderbroken vanwege de regen. Aan de achterkant van de huizen zitten drie juveniele Steenuilen.

Om half elf stoppen wij bij een klein meertje met nog behoorlijk wat water er in. Hier een grote kolonie Visdieven en verder veel andere vogels waaronder vele Kluten en Steltkluten. Daarna op weg naar een grote kolonie Roodpootvalken. Wij moeten daarvoor een half uur lopen met lichte regen over een zandpad om er te komen. De kolonie zit in een klein bos en is minstens 100 broedparen groot. Er zijn enkele kale dode bomen, hierin zijn tientallen Roodpootvalken zichtbaar. Verder zitten daar Roeken en een enkele Torenvalk.

Om kwart voor een zijn wij terug in de bus en de temperatuur is 27º C. Na 5 minuten rijden staan wij in een dorpje en lopen wij 150 meter naar een bijna droogstaand meer toe. Onderweg Tuinfluiter en lekkere kersen. Op het meer Tureluur, Zwarte Ruiter, Kluut en een grote groep Zwartkopmeeuwen.

Om half twee weer verder, op weg naar de picknick. Wij rijden over een lange weg met bomen er langs waar veel Kleine Klapeksters in broeden en ook te zien zijn.

grijskopspecht © Wim Smeets

grijskopspecht
© Wim Smeets

Aan de achterkant van een oude ruïne gaan om half twee wij naast een parkeerplaats picknicken. Een Zweedse vogelaar denkt een Keizerarend te hebben gezien, maar waarschijnlijk is dat de Arendbuizerd, die wij nu ook zien. De picknick wordt keurig door Laurentiu verzorgd. Na een uurtje stappen wij op, de lucht is dichtgetrokken en het waait erg hard.

Om kwart voor vier komen wij aan in het bos van Babadag, het regent dan lichtjes en het is 24º C. In het bos is het erg donker, de vogels zijn wel goed te horen maar nauwelijks te zien, onder andere de Kleine Vliegenvanger, de Fluiter en de Boomklever. Wij wandelen en uur lang. Dan stappen wij weer in de bus en gaan terug naar ons hotel. Het begint hard te regenen en dat blijft de rest van de rit zo. Om half zes zijn wij terug in ons hotel, het is dan 19º C.

Letea © Wim Smeets

Letea
© Wim Smeets

Wij hebben vandaag 89 soorten vogels gezien, waarvan 8 nieuwe soorten voor deze reis. Het totaal tot nu toe is 166 soorten. Het dichtst er bij met de schatting was Manja, die ontvangt de hoofdprijs en Eric krijgt de tweede prijs. De eerste prijs is het boek ”Vogelvrij en 70 andere vlerkenstreken” van Gerard Ouweneel met tekeningen van Elwin van der Kolk en de tweede prijs is het boek ”Vlerkenstreken, verhalen over mensen en vogels” van Gerard Ouweneel met tekeningen van Erik van Ommen.

Met een korte toespraak nemen wij afscheid van Laurentiu. Hij krijgt een Vogelkalender 2011 en een enveloppe met inhoud. Aan het einde van het diner (hoofdgerecht mengsel van kruiden, gehakt en rijst, gewikkeld in wijnbladeren) komt de kokkin met koksmuts in de eetzaal en snijdt een speciaal voor ons afscheid gebakken taart aan. Daarnaast krijgen wij een glaasje (Roemeense?) champagne als afscheid. Aan het diner spreek ik kort de bediening toe en ook deze krijgt een enveloppe met inhoud voor haar en de kokkin. Wij gaan vanavond vroeg naar bed want het is weer vroeg op morgenochtend (nacht).

26 juni weer terug

Ik sta om drie uur op, om half vier zijn er koffie, thee, fruitdrank en koekjes en om vier uur zit iedereen in en kleinere bus (voor 19 personen) met een andere chauffeur. De bagage gaat op de achterste banken. Het is winderig en fris met 14º C. Onderweg staan er enorme plassen vanwege de regen van gisteren. Het weer zelf knapt flink op en de lucht wordt onbewolkt. Om kwart over acht zijn wij bij het vliegveld van Boekarest. Ik geef de chauffeur 20 Lei fooi, hij kijkt vrolijk vanwege mijn gebaar.Het inchecken gaat vrij vlot, het is niet druk op het vliegveld. Wij checken samen in en zitten daardoor dicht bij elkaar in het vliegtuig. Het is een zelfde soort toestel als de heenreis, ook van Tarom en nu ook weer voor 75% gevuld. Om elf uur rijden wij weg bij de pier, de vluchtduur is twee uur en vijftig minuten. Wij landen om 1.05 uur op Schiphol en taxiën dan in twintig minuten naar onze pier D24. De bagage ligt al op de band en wij nemen snel afscheid want enkelen willen de trein van twee uur halen.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067